Onlangs verschenen: HET LIED OP ANDERE LIPPEN – 19,90 euro

In zijn liederen reikt Sytze de Vries woorden aan voor alle levensfasen: van de wieg tot het graf, in ziekte en gezondheid, bij elkaar vinden en loslaten, rond komen en gaan. Dit boek vertelt de Het Lied op andere lippenverhalen achter de liederen.

Een regel uit een van zijn bekendste liederen, ‘Zolang wij ademhalen’, luidt: ‘Het lied op andere lippen / draagt mij dan door de nacht.’ Liederen vergezellen een mens op zijn levensreis, vooral op de hoogte- en dieptepunten daarvan. En als iemand zelf soms adem tekort komt, kunnen wij zingend elkaar op die weg begeleiden. Het maakt zingen tot een diaconale daad!
Deze uitgave verschijnt ter gelegenheid van de zeventigste geboortedag van Sytze de Vries. Een elftal liederen worden toegelicht door Erick Versloot en de dichter zelf. Daarnaast zijn meer dan twintig nieuwe liedteksten opgenomen, meest voorzien van een nieuwe melodie. Het boek bevat 155 bladzijden en kost 19.90.

Het boek is geschreven door Sytze de Vries (1945), dichter, theoloog en publicist en Erick Versloot (1970), predikant, schrijver en muzikant. Zij zijn verbonden aan de stichting de Vertaalslag.

 

Dichter bij het Lied – 15 euro

Neem een liedboek in handen en je hebt een schatkamer binnen handbereik, gevormd door de eeuwen heen. Elk lied vertelt een verhaal. Maar wie kent dat verhaal? Wat weten we eigenlijk van de Dichter bij het liedliederen die ons lief zijn en die we graag zingen? Wie schreef het? Wie bracht het op toonhoogte? Dichters en componisten gaan hierin hand in hand. Wat hebben zij toen willen zeggen? Wat heeft hen bewogen? Wat wil het ons nu zeggen? Met deze vragen in zijn achterhoofd is de auteur gaan schatgraven in de achtergronden van 25 bekende liederen uit de schat der eeuwen. Ze omvatten het gehele kerkelijk jaar en passen bij allerlei gelegenheden. De liederen komen in dit boek tot leven, informatief maar ook meditatief. Op deze wijze brengt de auteur ons dichterbij het lied. NBD|Biblion recensie

Artikelen rond 25 bekende kerkliederen uit het Liedboek voor de Kerken. De besprekingen zijn steeds opgezet volgens eenzelfde stramien: informatie over de dichter; informatie over het lied; bespreking van het lied; een meditatie over de liedtekst; verwijzing naar bijpassende bijbellezingen en liederen. Het doel van het boek is, in de woorden van de auteur – predikant in de PKN en organist – ‘het verhaal van elk lied laten spreken, informatief en meditatief’. Aan het boekje is een aardige cd toegevoegd waarop opnamen te horen zijn met de auteur als organist; hij speelt bewerkingen over elk van de besproken liederen. Door deze opzet heeft het boek eigenlijk drie spitsen. In de eerste plaats kan het als naslagwerk bij de 25 liederen dienen. In de tweede plaats kan het gebruikt worden voor persoonlijke meditatie én voor een zogenaamde liedpreek. De auteur geeft voor dat laatste praktische aanwijzingen. Alles bij elkaar een aardig boek, dat z’n betekenis niet ontleent aan de afzonderlijke spitsen, maar aan de combinatie. Daardoor is het voor een specifieke doelgroep: mensen die vertrouwd zijn met het kerklied. Anje de Heer (NBD|Biblion recensie)

 

Liedbundel: Jong Geleerd – 5,- euro

Op de christelijke basisschool krijgen kinderen nog steeds geloofsliederen aangeleerd, maar deze bundel geeft muzikale bagage jong geleerdmee waar zij hun leven lang hoop en kracht uit kunnen blijven putten.  Erick Versloot selecteerde in samenspraak met basisscholen 50 belangrijke geloofsliederen die kinderen altijd met zich kunnen meedragen. De liederen van deze canon sluiten aan bij de christelijke feestdagen, bij sleutelmomenten van het leven zoals geboorte en sterven, en bij vreugde en verdriet, gezondheid en ziekte. Ze komen uit de breedte van de protestantse traditie: van Liedboek tot Opwekking, Taize en Hanna Lam. Deze eenstemmige liedbundel is een waardevol cadeau bij het afscheid van de basisschool. Het bijbehorende lespakket, dat via uitgeverij Kwintessens verkrijgbaar is, bevat behalve een inleidend verhaal bij elk lied ook suggesties voor werkvormen en een cd-rom met mp3-bestanden.

 

 

Lespakket Geloofsliederen (boek + CD): Jong geleerd – 29,95 euro

In dit pakket worden 50 geloofsliederen bij kinderen geïntroduceerd. Liederen die je op jonge leeftijd leert, gaan vaak een leven lang met je mee. Met achtergrondinformatie en verwerkingstips.lespakket jong geleerd


Het boek bevat een inleiding over de betekenis van het samen zingen en een verantwoording voor de keuze van 50 liederen die elk kind op een prot-chr basisschool zou moeten kunnen kennen. Naast het lied wordt er telkens een inleidend verhaal, achtergrondinformatie, bijbels verhaal en verwerkingssuggestie aangereikt voor de docent. Achterin het boek bevindt zich een cd waarop de 50 liederen zijn ingespeeld.