Neem een liedboek in handen en je hebt een schatkamer binnen handbereik, gevormd door de eeuwen heen. Elk lied vertelt een verhaal. Maar wie kent dat verhaal? Wat weten we eigenlijk van de liederen die ons lief zijn en die we graag zingen? Wie schreef het? Wie bracht het op toonhoogte?
Prijs: | € 15,00 |
Beschrijving
Neem een liedboek in handen en je hebt een schatkamer binnen handbereik, gevormd door de eeuwen heen. Elk lied vertelt een verhaal. Maar wie kent dat verhaal? Wat weten we eigenlijk van de liederen die ons lief zijn en die we graag zingen? Wie schreef het? Wie bracht het op toonhoogte? Dichters en componisten gaan hierin hand in hand. Wat hebben zij toen willen zeggen? Wat heeft hen bewogen? Wat wil het ons nu zeggen? Met deze vragen in zijn achterhoofd is de auteur gaan schatgraven in de achtergronden van 25 bekende liederen uit de schat der eeuwen. Ze omvatten het gehele kerkelijk jaar en passen bij allerlei gelegenheden. De liederen komen in dit boek tot leven, informatief maar ook meditatief. Op deze wijze brengt de auteur ons dichterbij het lied. NBD|Biblion recensie
Artikelen rond 25 bekende kerkliederen uit het Liedboek voor de Kerken. De besprekingen zijn steeds opgezet volgens eenzelfde stramien: informatie over de dichter; informatie over het lied; bespreking van het lied; een meditatie over de liedtekst; verwijzing naar bijpassende bijbellezingen en liederen. Het doel van het boek is, in de woorden van de auteur – predikant in de PKN en organist – ‘het verhaal van elk lied laten spreken, informatief en meditatief’. Aan het boekje is een aardige cd toegevoegd waarop opnamen te horen zijn met de auteur als organist; hij speelt bewerkingen over elk van de besproken liederen. Door deze opzet heeft het boek eigenlijk drie spitsen. In de eerste plaats kan het als naslagwerk bij de 25 liederen dienen. In de tweede plaats kan het gebruikt worden voor persoonlijke meditatie én voor een zogenaamde liedpreek. De auteur geeft voor dat laatste praktische aanwijzingen. Alles bij elkaar een aardig boek, dat z’n betekenis niet ontleent aan de afzonderlijke spitsen, maar aan de combinatie. Daardoor is het voor een specifieke doelgroep: mensen die vertrouwd zijn met het kerklied. Anje de Heer (NBD|Biblion recensie)